Op naar Lissabon

Van Porto gaan we naar Figuera de foz (mooi he die Portugese namen). Het is weer op een rivier en de hele dag weinig wind tot we natuurlijk bij de rivier aankomen, dan waait het ineens 18 knopen. Meteen is het ook goed fris, ik sta in mijn korte broek en een t-shirt en mijn tanden klapperen helemaal, gauw een hoody aangetrokken. Als we de eerste bocht op de rivier door zijn valt de wind weer weg en wordt het meteen weer hardstikke warm. Vreemde haven want er staat in het midden aan de kant een havengebouw met meldsteiger. De steigers met aanlegboxen lopen links en rechts maar zijn niet met het havenkantoor verbonden. Je moet wel bijna een kilometer omlopen terwijl je er hemelsbreed 50 meter vanaf ligt, bezopen. Het stadje is niet bijzonder, we gaan dus de volgende ochtend meteen weer door, naar Nazare. Lekker windje dus de code 0 opgezet. Lekker met af en toe 6,5 knopen (meer dan 7 door het water). Opeens een knal en een kreet van Yvonne die achter het stuur staat. De val van de code 0 is gebroken en het zeil (80m2) gaat voor de boot uit in het water, we varen er half overheen. Het zeil bungelt naast de boot als een vlag in het water. De boot op de stuurautomaat en wij in het gangboord om het zeil binnenboord te trekken. Gaat gelukkig allemaal goed, de boel opgebonden aan de zeereling. Er zouden een paar steigers voor bezoekende jachten rechts achterin de haven zijn, maar als we daar aankomen ziet het er desolaat uit. Er ligt wel een boot maar er zijn lijnen tussen de steigers getrokken om kennelijk aan te geven dat het niet de bedoeling is dat je daar gaat liggen. Yvonne roept via de marifoon op, we krijgen antwoord van de andere haven die in de pilot als prive staat aangegeven. Gelukkig vinden we daar nog een goede plaats. Op de kant gekeken voor een plaats om de code0 goed op te rollen, die vinden we niet. Dan maar wachten tot in de avond de wind wegvalt. Vanuit het gangboord opnieuw omhoog getrokken om goed in te rollen. Hij is wel zoutig en nat, morgen maar kijken of we hem op kunnen zetten om te drogen.

Nazare is best een leuk stadje met een mooi strand, ook niet heel duur want we drinken een biertje op een terras voor 1 euro!

In Nazare zijn de hoogste golven van Europa gemeten en hier is het wereldrecord gevestigd van een surfer die van een 30 (!) meter hoge golf is gesurfd. Een deel van de verklaring is dat het hier vlak voor de haven nog 150 meter diep is en dan vrij steil oploopt.

Wij gaan de volgende dag gewoon weer op pad, naar Peniche. Dit is een grote visserijhaven waar aan de zijkant ook een klein jachthaventje is neergelegd. Daar liggen eigenlijk alleen visbootjes maar de buitenste steiger is gereserveerd voor de visite. Als wij aankomen is er geen plaats meer aan de steiger. Er ligt ook een Nederlandse tweemaster, we vragen of we bij hem aan mogen liggen en dat mag gelukkig. Op de pieren bij binnenkomst staat max snelheid 3 knopen maar ik denk dat die vissers niet kunnen lezen want de meeste doen of ze het snelheidsrecord in de haven willen verbeteren, ze varen eerder 15 dan 3 knopen. Gevolg is wel dat alle boten elke 5 minuten aan de steiger liggen te stuiteren. En na een kleine onderbreking van 23 tot 05 gaat dat de hele dag door, ppfffhh we zijn blij dat we de volgende dag weer weg kunnen.