Gijon – A Coruna

van Gijon gaan we naar Ribadeo. Dat ligt weer zo’n 60 mijl van Gijon dus weer een hele dag varen. Het recept is weer hetzelfde, mooi weer, weinig wind en van achteren. We motoren het grootste deel en zeilen ook nog een stukje. Ribadeo is een rivier. De ingang is in eerste instantie slecht te vinden.  Het wordt hier feitelijk niet met een rode en groene boeien aangegeven dus je moet op de kaart (plotter in ons geval) goed kijken. We hoeven niet heel ver naar binnen en gaan onder een brug door die volgens de kaart 30 meter hoog is. Dat lijkt ons veel minder als we er onder door gaan en de Gecko bevestigd dat vermoeden later. Zeker 30 meter bij laag water…..

de haven ligt vlak achter de brug en daar de rivier behoorlijk hard naar binnen stroomt moeten we op tijd indraaien anders zijn we de haven voorbij. Als we ons afvragen waar we zouden moeten gaan liggen zien we de havenmeester met een bootje aan komen stuiven. Hij springt op de steiger en gebaart ons naar een box waar hij ons netjes opvangt en helpt aanleggen. Dat zien we hier overigens in alle havens, dat de havenmeester aanwijst en helpt met aanleggen, best wel fijn.

de haven is wel nogal roerig omdat er veel verkeer voor de haven langs gaat en de golven telkens de haven inrollen. De duitsers vragen of we wat bij hen komen drinken. Ze laten ons de boot zien die in showroom conditie is. Niet zo gek want hij is pas enkele maanden oud. Ze hebben hem in de fabriek opgehaald en zijn vrijwel direkt vertrokken naar de middellandse zee.

Van Ribadeo zien we verder niet veel, we zijn de haven niet afgeweest. De volgende ochtend meteen door naar Viveiro, ongeveer 40 mijl. De baai van Viveiro is prachtig. We varen tussen de flinke heuvels naar binnen. Achterin staat een flinke muur (golfbreker). Als we daar doorheen varen openbaart zich een flink strand met een snoeperig plaatsje. Wij moeten vlak naast het strand een riviertje invaren en even verder is het haventje. De Gecko heeft al geregeld dat we voor hem aan de langssteiger mogen liggen waar normaal de grote boten liggen. De Gecko is vandaag de enige grote boot.

we gaan samen het stadje in en dat ziet er weer erg leuk uit. We eten natuurlijk weer veel te vroeg voor de spanjaarden dus het terras waar we wat willen eten is nog niet open om 19.00. We vinden een soort tapas bar waar we wel wat hapjes kunnen krijgen. We eten onder andere pulpo (inktvis) wat hier in de regio een plaatselijke delicatesse is. Als we op de terugweg weer het terras van eerst aandoen blijkt ook nog eens dat je moet gereserveerd hebben alvorens je er wat kunt eten. Na wat discussie mogen we toch gewoon wat bestellen, komt alles weer goed. Ook hier is laat op de avond weer muziek op het stadplein. We lopen nog even terug om te kijken maar het is zo druk dat we niet eens zicht op het podium kunnen krijgen. We gaan maar weer terug naar de boot.

de dag daarna weer 55 mijl naar A Coruna. Dat is in zeilerskringen een bekende haven want een soort kruispunt. Zeilers die op weg zijn naar de middellandse zee of naar de carieben en in een keer de golf van Biskaje oversteken landen veelal in a Coruna. Het is op de hoek van Noordwest Spanje. Vanaf hier gaan we in een bocht naar het zuiden!