Santiago de Compostella

De punt van Spanje is nog best wel groot en A Coruna ligt aan de bovenkant. We blijven 5 nachten in A Coruna. Dat levert korting op en het is ook een hele leuke stad. Een bezoek aan het toeristen office leert ons dat we hier vandaan ook heel makkelijk met de trein, in een half uurtje naar Santiago de Compostella kunnen. Dat doen we dus ook.

 

 

Het is een bedevaartsoord omdat de overblijfselen van de apostel Jacob er begraven liggen. Hij schijnt niet fijn aan zijn einde gekomen te zijn maar zijn volgelingen hadden zijn lichaam ergens in de middellandse zee (? Denk ik) in een bootje te water gelaten en dat is op cabo finisterre aan land gekomen. Hoe die dan in Santiago (dat niet aan zee ligt) terecht is gekomen weet ik ook niet. Er is een kathedraal verrezen op de plek waar vermoedelijk zijn lichaam begraven is. Die wordt druk bezocht. Er lopen verschillende pelgrimsroutes vanuit Europa naar Santiago de Compostella en elke dag komen er pelgrims op het plein aan die een van deze routes te voet hebben afgelegd. Dat is leuk om te zien. Elke dag wordt om 12.00 een mis opgedragen aan de pelgrims en die schijnt wel indrukwekkend te zijn, ook al omdat er een wierookvat van zo’n slordige 60kg door de kathedraal geslingerd wordt. Wij zijn te laat voor die mis die overigens ook elke dag volledig vol zit.

de kathedraal bezoeken we natuurlijk wel en die is ook van binnen best indrukwekkend. We moeten eerst in een lange rij om binnen te komen. De entree is wel gratis overigens. Dan komen we in een rij om bij het beeld van Sint Jacob te komen. Als we er al een tijdje in staan blijkt dat we het beeld mogen aanraken (en een wens doen?). Via een trappetje binnendoor gaan we mee in de stroom die achter het beeld langs gaan waarbij we het beeld inderdaad kunnen aanraken (omhelzen). En nu maar kijken of het allemaal uitkomt! Om bij te komen lunchen we op het terras van het 5 sterrenhotel tegenover de kathedraal. Dat was ooit een hostel, maar tegenwoordig moet je er 287 euro per nacht voor over hebben om hier te slapen.

s’middags dwalen we door het centrum van de stad, heel leuk met allemaal (verkeersvrije) straatjes winkels en terrassen. In de vroege avond met de trein terug naar A Coruna.