Santa Clara

Vandaag van Havana naar Santa Clara, een tussenstop naar Trinidad voor 1 nacht. Eerst onze auto ophalen bij het verhuurbedrijf. We hadden een passaat of een A4 besteld. Het werd een Renault latitude. Best een luxe kar.IMG_9761

Wel zitten er 4 verschillende banden omheen, zelfs linksachter 205 spoorbreedte en rechtsachter 215. En dan wordt ons ook nog op het hart gedrukt dat je hem weer terug moet brengen met dezelfde 4 merken!
Van te voren veel gehoord over de slechte toestand van de wegen en dat er weinig of geen richtingborden zouden zijn. Havana uit valt dat allemaal nog wel mee. We zijn wel zo blij dat we de aanwijzing van de snelweg zien dat we hem de verkeerde kant oprijden. Vangrails hebben ze hier echter niet en ook nauwelijks een middenberm. Veel verkeer rijdt er ook al niet (de meeste cubanen kunnen zelf geen auto betalen) dus we steken door de middenberm om terug de andere kant op te gaan. De snelweg zelf is maar liefst 6 baans, maar de rechterbaan is niet alleen slecht (soms grote gaten) hij wordt ook gebruikt door fietsers, paard en wagen en soms wandelaars. Je moet zelfs niet gek opkijken als je een spookrijder te paard tegenkomt die tegen je inrijdt op de linkerbaan (waar we zelf ook het meest van de tijd rijden).
Eenmaal in santa clara aangekomen valt het zoeken naar onze hostal (een casa particular bij mensen thuis) vies tegen. We herkennen eigenlijk niets en staan na 2 pogingen te denken hoe nu verder als er een fietser stopt en op het raam tikt. Waar we naar toe moeten, follow me. Hij op zijn fiets en wij er achteraan. We raken hem een paar keer kwijt in het chaotische verkeer waar hij op zijn fiets sneller doorheen laveert dan wij (denk aan onze deposit).
Onze hostal is best mooi met een fantastisch dakterras.

20140209-133220.jpg
De eigenaar vraagt of we vanavond bij hem eten, dan maakt zijn vrouw een maaltijd voor ons klaar. Dat doen we en dan gaan we het stadje eens bekijken. Eigenlijk is het centrale plein waar het allemaal gebeurd. Als we daar s’avonds nog een keer naartoe gaan (het is zaterdagavond) dan krioelt het er van de jongeren. Er is een open lucht discotheek met moderne, maar wel caraibisch getinte muziek. Ons hostal is dicht bij het plein in het centrum en het blijft lang luidruchtig.IMG_9741
De volgende ochtend weer in de auto voor een rit van ongeveer 100 km naar trinidad.