Ankeren en meerboeien

Wij zijn van huis uit niet van die ankeraars. De kans dat je anker niet houdt omdat het hard begint te waaien of de wind komt ineens van de andere kant trekt ons allemaal niet zo aan. Aan de andere kant lig je vaak wel idyllisch in een mooie baai voor het strand.

Op een eiland als Ibiza waar maar weinig havens zijn moet je echter wel wat want er is geen haven of geen plek in de haven. In een aantal baaien zijn meerboeien gelegd die je kunt huren. Die geven iets meer zekerheid dan je eigen anker (maar dat is misschien ook alleen maar een beetje ons gevoel). Komt nog bij dat het hier in juli en augustus meer dan druk is waardoor iedereen (lijkt wel) in dezelfde baai wil ankeren. Het ligt dan ook vaak dichter bij elkaar dan wij zouden willen. In Nederland leren we dat we 5 maal de diepte aan ketting gebruiken om het anker goed te hebben liggen. Dat betekent op 6 meter diepte, 30 meter ketting. Echter spanjaarden en franzoosen gebruiken vaak maar 3 of 4 maal de diepte, dus zo’n 20 meter ketting. Dan krijgt je boot een andere zwaai als de wind van richting verandert en hij verliest ook eerder grip als de wind toeneemt. Dat alles zorgt er ook voor dat als wij wel op eigen anker liggen dat we niet echt van boord durven, tevens houden we in de nacht ankerwacht om de boel in de gaten te houden als de omstandigheden veranderen. Tevens hebben we op de plotter een ankeralarm, dat mbv de GPS positie alarm geeft als je meer dan de ingestelde meters van je plek gaat en een anker alarm app op de telefoon die min of meer hetzelfde werkt.

In de baai van Soller hadden we gasten, Ton en Ans, toen we op eigen anker, hutje op mutje lagen. We hebben in de kuip geslapen Ton en Yvonne tot 04.30 en Benno daarna. De wind draaide in de nacht 180 graden waardoor iedereen rond zwaaide. Het ankeralarm ging dus wel een paar keer af. Alles ging overigens verder goed want er was weinig wind. Opvallend was wel dat het anker nog op de elfde plek lag als we het hadden laten vallen (en in de ochtend dus feitelijk achter onze boot) en dat de ketting met een bocht liep.

We waren ook zeker niet de enigen die buiten sliepen, op meerdere boten zagen we mensen in de kuip of zelfs voor op de boot slapen (het was warm dus feitelijk heerlijk slapen buiten), en ook mensen met zaklantaarns die in de nacht een controlerondje liepen om te kijken of alles nog goed ging.

we hebben een aantal keren aan een meerboei gelegen. Feitelijk is dat een boei aan een brok beton. Overal waar we dat deden was een marinero, een persoon in een rib die helpt bij het aanleggen aan de boei door je touwen door de ring te halen (en geld te collecteren, de prijzen lopen uiteen tussen de 30 en 42 euro per nacht). Als we aan een meerboei liggen durven we wel naar de kant om wat te eten aan het strand of om even boodschappen te doen. Maar sommigen gaan dan gewoon een dagje weg, met de bus naar Ibiza of Palma, dat durven wij toch niet.

Er is ook een app waarop je van bijna elke baai kunt zien tegen welke windrichting je er beschut ligt. Samen met de windvoorspelling kun je zo plannen waar je de nacht het beste kunt liggen. Zoals eerder gezegd ben je dan niet de enige, als je laat in de middag aankomt lig je bijna buiten de baai. Minder beschutting en vaak ook veel dieper water, soms al 13 – 15 meter diep. Er zijn dan ook mensen die daar geen zin in hebben en hun boot ergens tussen proberen te wurmen waardoor ze veel te dicht op de buren komen te liggen. Na wat discussie (oprotten) zoeken ze dan meestal een andere plek.

Ik vond veel baaien al sowieso heel open, ik denk bij een baai altijd aan een opening en zeer beschutte lagune. In werkelijkheid zijn veel baaien volkomen open naar zee toe en lig je er dus vooral goed als het hoger wal is. Omdat de wind hier heel vaak meerdere keren per nacht van richting verandert komt het zeer regelmatig voor dat je s’avonds rustig en hoger wal ligt en vroeg in de ochtend wakker wordt omdat de wind gedraaid is en de golven de baai inlopen.

Bij ses Salines aan de zuidkust van Ibiza lagen we aan een meerboei en hadden we de combinatie van oostenwind (was hoger wal) maar swell uit het zuidwesten waardoor de boot enorm lag te rollen. Ik moest soms mijn matras vastpakken om niet in bed heen en weer te rollen, dan wil je best wel vroeg vertrekken😜.