Ibiza

Van Moraira zeilen we 60 mijl naar een baai aan de noordkant van Formentera, Calo de s’Oli. Hier hebben we een meerboei gehuurd voor een nacht (duurder dan een haven in Nederland). Je mag hier niet je eigen anker gebruiken vanwege Posidonia (zeegras). Dat moet beschermd worden en doordat rond de eilanden in de zomer extreem veel geankerd wordt verdwijnt er veel zeegras (beschadigd door de ankers). Het is dus nu in een aantal baaien verbode te ankeren. In een deel kun je nu helemaal niet meer liggen en in een aantal andere zijn door een organisatie meerboeien gelegd. Die kun je via een app reserveren en betalen.

Het water is hier zeer helder, we liggen op 7 meter diepte en kunnen de bodem haarscherp zien evenals veel vissen die rond de boot zwemmen. We liggen vlak naast een lagune en de haven an Formentera. Daar is nooit plek in de zomer, altijd vol en daarnaast vragen ze 275 euro per nacht voor onze boot! We blazen onze bijboot op, hangen het motortje er achter en varen een stukkie naar de lagune bij de ingang is het zo ondiep dat we iemand in het water zien lopen als we daar aankomen.overdag is het nogal bumpy vanwege het vele verkeer hier. De hele dag scheuren de meest fantastische, soms hele grote (50 meter of meer is hier normaal) jachten vol gas de baai voorbij. De golven rollen wel naar binnen. S’avonds komt dan de rust en lig je prachtig, tenminste als de wind uit de goede hoek staat.

Op Ibiza zijn maar 3 havens, ibiza stad, st Antoni de portmany en st Eulalia. Het is ons niet gelukt om van te voren te reserveren. Het is in de zomer zo druk dat ze met een waiting list werken. Je belt dan in de ochtend, wordt op de lijst gezet en als je een van de gelukkigen bent dan wordt je in het begin van de middag gebeld dat je een plekje hebt. St Eulalia heeft een plekje voor ons. Het is ons ook gelukt om op Palma de Mallorca een plek te reserveren. Het plan wordt dus om via de zuidoost kant van Ibiza door te varen naar Mallorca.