Door naar Gibraltar

Vanaf Villamoura gaan we in een keer naar de spaanse grens. Die wordt gevormd door een rivier, de Guardiana. Aan de ene kant Portugal, aan de andere kant Spanje. Wij gaan naar Ayamonte, aan de spaanse kant. Het is er niet druk maar het ziet er wel lekker vakantie achtig uit. Als we de volgende dag de rivier weer uitvaren varen we een dikke mist in. We zien niets meer en moeten volledig op onze instrumenten, de kaartplotter en de radar vertrouwen. Die werken fantastisch. We zien de dijk van de rivier en onze radar ziet zelfs redelijk kleine visstokken die veelvuldig in het water staan. Na een uurtje wordt het zicht beter en later is het op zee helder, zien we alleen richting land nog een laaghangende bewolking. We gaan naar Rota, in de baai van Cadiz. Rota is een kleine plaats maar ook hier weer een mooie boulevard aan het strand. Je kan hier vandaan met de ferry naar Cadiz aan de overkant van de baai. Cadiz is de oudste stad van Spanje, 3000 jaar oud! De haven schijnt alleen niet geweldig te zijn. De ferry gaat echter niet vanwege de zeegang (behoorlijke swell). We besluiten dus om dan maar zelf met de boot naar Cadiz te gaan. Goede keus. Dit is een van de mooiere steden die we hebben aangedaan. Het heeft iets weg van Havanna, Cuba maar dan wel met netjes bijgehouden en gerestaureerde gebouwen.

De vismarkt is erg leuk want je kunt er ook wat pinxtos met een wijntje nemen terwijl je naar al die winkelende mensen kijkt

We halen er natuurlijk zelf ook wat te eten. S’avonds gaan we naar en restaurant op een pleintje wat ons is aanbevolen door nederlanders die we tegenkwamen. Gelukkig gereserveerd want het is bomvol en lekker eten.

De volgende dag is er een processie. Niet zo maar een maar een beroemde. ronduit indrukwekkend als je ziet wat de mannen naar buiten torsen. 18 dragers om een beeld door de stad te dragen, in 30 graden ook nog. Het gebeurd kennelijk heel regelmatig want het viel mij op dat veel dragers abnormaal gevormde schouderspieren hebben aan de kant waar ze dragen. En er is niet een beeld, nee het zijn er wel 10 ofzo.

Ook de muziek er omheen met een groot orkest vond ik geweldig, leek een beetje op filmmuziek.

Vanaf Cadiz varen we naar Barbate. Beetje rare haven. Met een groot betonnen gebouw wat voor het grootste gedeelte leeg staat (er zit eigenlijk alleen een havenkantoortje in). Je moet ook helemaal om de haven (waarvan ook een groot gedeelte visserijhaven is) heen lopen om bij het dorp/stadje te komen. Dat is dan we weer leuk met een mooie boulevard aan het strand. Het staat bekend om de tonijnvisserij en elk restaurant biedt dit dan ook aan. Vinden wij lekker, dus we nemen atun taki taki, dat betekent tonijn gemarineerd en daarna heel snel om en om even gegrild. Volgens dag om de laatste kaap heen, Tarifa, en op naar de straat van Gibraltar. Dat is een hele grote baai vol met voor anker liggende vrachtschepen. Daar slalommen we tussendoor helemaal naar achteren, naast de landingsbaan van het vliegveld ligt de haven. Beetje een ouwe bende maar goed, ze zeggen dat ze aan het renoveren zijn en de prijs is er naar, 25 pond per nacht. En dan lig je wel midden in de plaats. Je loopt zo van de haven het gezellige centrum in.