Naar het Lysefjord

nadat onze bemanning op de bus is gestapt naar het vliegveld beraden we ons op de volgende dagen. We besluiten met de boot door het Lysefjord te varen om de Preikestole van onderen te bekijken. Er wordt op woensdag veel regen en op donderdag heel veel wind verwacht dus dan moeten we een beschutte plek zoeken. Zondagmiddag varen we nog op de motor naar het begin van het Lysefjord. We vinden een mooi plekje voor de overnachting in het haventje van Bergevig. Eigenlijk zijn we te groot om in de haven te passen maar aan het begin van de haven gaat het precies. 

 
De volgende ochtend blijkt het zwaar bewolkt en het zal niet droog blijven. Als we het fjord invaren is er nog niet heel veel wind en we hebben hem mee. De Preikestole is ca. 5 mijl het fjord in, dus een klein uurtje varen. Het gaat inderdaad regenen en de Preikestole zit in de wolken. 

   Er is ook een waterval, maar in de zomer is hij niet zo indrukwekkend.

 
Als we dan besluiten om weer terug te varen uit het fjord is de wind inmiddels toegenomen tot 20 knopen, hij staat pal tegen en het regent. Kortom geen lolletje. Als we weer buiten zijn stopt de regen gelukkig. We gaan naar Tau. Dat lijkt een zeilbare route dus we zetten de zeilen. We spuiten er vandoor met bijna 8 knopen. Soms zijn er windstoten waardoor we snel moeten lozen met het grootzeil anders loopt ie uit zijn roer. Gijs heeft een rif gezet. We komen echter ook achter een bergje waar de wind ineens van 20 naar 2 knopen terugvalt en ook nog eens van een heel andere hoek binnenkomt. Na het bergje gaan we weer mooi vooruit en we zeilen mooi snel naar Tau. Na wat gehannes om een plekje te vinden liggen we mooi tegen een muurtje, beschut tegen de golven, wat minder tegen de wind. Die gaat gelukkig in de loop van de nacht liggen.