Havana met en zonder gids

Overweldigende indrukken. De prachtigste gebouwen, afgewisseld met gebouwen die op instorten staan. Wij zitten in het oudste gedeelte van Havana, Havana vieja. Dat is ook wel het mooiste, levendigste en meest toeristische deel. Een aantal heel mooie pleinen (plaza de armas, plaza de la cathedral, plaza vieja) die middels een wirwar van, vaak smalle straatjes met elkaar verbonden zijn.

IMG_9541

 

Zodra je je iets buiten de geijkte route verplaatst kom je straten tegen waar je je in een oorlogsgebied waant, zo vervallen zelfs soms ingestort zijn de gebouwen. En dan wonen er soms ook nog gewoon gezinnen in!

De eerste dag lopen we zelf een route langs de verschillende pleinen, we eten wat in restaurantjes die er toch zat zijn (meer dan we dachten). Het is allemaal wel toeristisch en we worden veel aangeklampt door cubanen die ons iets willen verkopen om aan de fel begeerde CUC’s te komen.
Het is wel lekker weer, zo tussen de 20 en 25 graden, meestal zonnig, af en toe een wolkje.
Al met al lopen we een mooi rondje waarin we mooie gebouwen, bouwvallen, veel amerikaanse sleeen zien. Vooral bij el capitolio, een kopie van het capitool maar wel net een paar meter groter.

IMG_9591

Als we de dag erop met een gids door Havana gaan doen we deels hetzelfde rondje maar zij laat ons ook wat alledaagse zaken van de cubanen zien. Zo zien wij soms lange rijen staan bij niet erg gevulde winkeltjes. Blijkt dat ze hier werken met een bonnetjes systeem waarop de cubanen de eerste levensbehoefte als rijst etc. krijgen. Het wordt per persoon afgewogen en schijnt net niet genoeg te zijn dus er zijn zwarte markten waar ze de rest bijkopen.