Menorca

We gaan via de zuid en zuidoost kant van Mallorca richting Menorca. De eerste nacht liggen we aan een meerboei in de baai van Palma. Het heet daar Cala Blava. Het is feitelijk nogal open naar noordwest, noord en west. De voorspelling is dat het noordoost wordt dus moet goed gaan. Nou, niet helemaal want de wind staat natuurlijk gewoon west als we daar s’middags aankomen. We kiezen in eerste instantie een boei zo dicht mogelijk onder de kust om zoveel mogelijk beschutting te krijgen. Maar het is daar minder dan 3 meter als we richting strand zwaaien. Dan toch maar wat meer naar buiten een boei genomen waar het 7 meter diep is. Gelukkig gaat de wind bijna liggen en ook nog de goede kant op in de nacht. Hebben we toch goed geslapen. Er liggen trouwens maar 3 boten in de nacht. We voeren dan ook een ankerlicht in de top van de mast (wit, rondschijnend) om in het donker zichtbaar te zijn voor evt varende boten.

De dag er op gaan we naar Porto Colom aan de zuidwestkust van Mallorca. Dit is een mooie zeer beschutte baai. Er is een gemeente haven en er is een club nautico. Deze laatste heeft naast een paar steigers (2) ook een hele hoop meerboeien in de baai liggen.Wij hebben er een gehuurd voor 2 nachtenwe gaan met de bijboot naar de kant om boodschappen te doen en op een prachtig terras een koud biertje te drinken.Dit is een van de mooiere baaien die we hebben aangedaan deze vakantie.

Van Porto Colom gaan we naar Mahon op Menorca. Dat is weer een pittige dag want het is maar liefst 60 mijl. Ook de baai van Mahon is een hele grote baai. Wij liggen daar aan een drijvend pontoon. Ons eigen eiland als het ware. Wel gewoon stroom en water en ze hebben er zelfs een douche (koud water) gemaakt.

ons plan was om een rondje langs de noordkant van Menorca te varen. De windvoorspelling gooit echter roet in het eten want er wordt weer een paar dagen veel wind noord-oost verwacht. We blijven dan ook maar aan ons drijvende eiland liggen (islas flottante) en gaan met de bus naar Ciutadella, het plaatsje aan de andere kant van het eiland. We hebben wel geprobeerd een ligplaats te krijgen hier, maar het is een kleine haven met weinig plek. Het is wel een mooi oud plaatsje.

ook langs de baai van Mahon zijn leuke kleine inhammen met dorpjes en restaurantjes. Wij bezoeken er een met de bijboot.na 4 nachten in Mahon is het bijgestelde plan om over te steken naar de noordkant van Mallorca.