Het Panama Kanaal

waarschijnlijk het bekendst van Panama. In navolging van de Amerikaanse vrienden die we hier ontmoet hebben boeken we een full transit. Dat betekent dat we het hele Panama kanaal gaan overvaren met een boot. We worden al om 5.30 opgehaald van ons hotel. En naar een haven Aan de Pacific ocean kant gebracht. Daar ligt de boot waarmee we door het kanaal gaan. We sluiten aan achter een oceaanstomer en gaan de eerste sluis, de Mirafores locks in. Deze bestaat uit 3 trappen die je achter elkaar doorgaat en we stijgen in totaal zo’n 26 meter. 

  
Daarna een kort stukje varen en dan kom je inde pedro Miguel locks. Een stijging en dan kom je in het kanaal naar Gamboa. Om 13 uur wordt daar aangelegd en gaan de mensen die een half transit geboekt hebben van boord (ongeveer de helft).

Daarna gaat de boot het Gatun lake op. Dat is heel groot, we doen er zo’n 3,5 uur over om dit door te varen. 


Uitendelijk komen we dan bij de Gatun locks aan waar we naar de Atlantic kant worden geschut. Hier gaan we zo’n 30 meter naar beneden in 3 stappen.  


Heel bijzonder is dat de grote oceaanschepen hun landvast niet op een bolder leggen maar er rijden locomotiefjes op een rails. Aan de locomotiefjes worden de landvasten vastgemaakt waarna deze treintjes (soms 8 of 10 per schip) het schip door de sluis trekken. Veel van deze schepen zijn trouwens zo breed dat ze maar precies door de sluis passen qua breedte en lengte. 


Al met al een interessante maar lange dag want we zijn pas om 21.30 terug in Panama waarna we met onze Amerikaanse vrienden nog wat dineren.