Vinales

Eerst om 9 uur met de boot naar het vasteland terug, snellere boot dus nu een half uur ipv 40 minuten.

20140209-143955.jpg
We vervolgen dan de slechte weg verder naar het westen van Cuba. Ons doel, de Vinales vallei is het midelpunt van de tabaksplantages. Hier komt de beste tabak van de wereld vandaan (volgens de cubanen natuurlijk).
De weg wordt geleidelijk wat beter. Voordat we in Vinales aankomen komen we nog langs 2 grotten, een met een ondergrondse rivier waar je met een bootje door de grot kunt varen en een waar gevluchte slaven zich verschuilden in de slaventijd.

20140209-144133.jpg
Deze laatste moet ook een goed restaurant hebben dus we plannen onze lunch daar. Maar eerst die andere. We hebben de pech samen met een georganiseerd gezelschap uit Zweden en Noorwegen te arriveren dus het wordt file lopen door de grot en lang wachten voordat we aan de beurt zijn om in het bootje te stappen. Al met al valt het een beetje tegen, ook door de massale toeristen. Dan maar naar de andere. Hier lijken veel minder toeristen. De grot is echter kort, meer een doorgang door de mojote (spreek uit mogote). Mojotes maken de vallei van Vinales zo apart, het zijn kalksteenrotsen die door deze vallei heen staan.

20140209-144258.jpg
Als we aan de andere kant zijn blijkt het retaurant best groot. Wij zitten nog nauwelijks of er arriveren busladingen met toeristen en binnen een mum van tijd zit het hele restaurant vol. Alles is ook wat duurder in zo’n toeristisch centrum, zo ook het eten. Gelukkig valt de rekening echter lager uit dan aangekondigd, meevallertje dus.
We rijden naar ons hotel, dat ligt net buiten het stadje Vinales op een heuvel. We hebben een prachtig uitzicht over de vallei vanuit het hotel.

20140209-144427.jpg
We gaan lopend de heuvel af om het stadje te bekijken, op zich al leuk want dan loop je door het alledaagse cubaanse leven. Het stadje is niet groot. Het is zondag en er is live muziek in een bar op een pleintje waar allemaal cubaanse families zitten, van jong tot oud. We mogen er ook in. Nemen een biertje en genieten van de voorstelling ( blijkt ook dansen en een zangeres) en de mensen die er allemaal verzorgd uitzien met de laatste haarmode en kledij valt ons trouwens op.